Jest to wręcz kultowe już miejsce – niewątpliwie jeden z ciekawszych i najpopularniejszych polskich kamieniołmów o bardzo dobrej infrastrukturze – stwarzający bardzo dobre warunki do organizowania wszelkiego rodzaju kursów i szkoleń nurkowych. Cały zbiornik jest starannie oporęczowany, dzięki czemu pod wodą bez problemu odnajdujemy najciekawsze atrakcje tego akwenu.
Ze względu na niewielkie rozmiary zbiornika istnieje możliwość opłynięcia go w całości podczas jednego nurkowania.
Przed wejściem do wody na miejscu możemy pozyskać mapkę całego kamieniołomu z naniesionymi zatopionymi obiektami oraz trasami poruszania się przy pomocy poręczówek. Miejsce to najlepiej odwiedzać w ciągu tygodnia. W weekendy są tutaj liczne nurkujące grupy w związku z czym widoczność wtedy znacznie spada.
Atrakcje – główną atrakcję stanowią 2 zatopione koparki, oraz łódź WILHELM. Poza tym pionowe ściany – dodatkowo pod wodą można znaleźć domki „strzałowego”, wrak samochodu, pozostałości rurociągów, platforma. Jest również podwieszony basen dla celów szkoleniowych. Wejścia do wody są bardzo wygodne – prowadzą za pomocą metalowych schodków i barierek do unoszących się na wodzie platform.
Na miejscu funkcjonuje przez cały rok centrum nurkowe Diving Marina „Koparki”. Tuż nad brzegiem znajdują się liczne wiaty – częściowo odkryte lub całkowicie zamknięte.
Ciekawym udogodnieniem są kamery ONLINE zainstalowane pod wodą i na powierzchni.
Na odwiedzających nurków czeka pawilon administracyjny, wraz z przylegającym do niego bankiem gazów, sprężarkownią i wypożyczalnią butli napełnianych nitroksem. Tuz obok znjadują się sanitariaty z toaletami i prysznicami. Na „Koparkach” często są organizowane różnego rodzaju imprezy nurkowe – w tym imprezy typu Demo Days.
Sporo okoni, płoci, a także szczupaki, raki, sumy oraz jesiotr. Roślinność w zbiorniku jest bardzo uboga.
Brak.
Brak.
Przy wjeździe na teren bazy znajdują się budki z przekąskami i napojami. Ponadto w okresie jesienno-zimowych ochłodzeń i mrozów, nurkowie mogą korzystać z ogrzewanego namiotu sferycznego, w którym wydawane są ciepłe poczęstunki, takie jak kawa, herbata czy gorąca zupa.